"Ryst Posen" - En ny rolle for den kollektive trafik?
Årsmøde og efterfølgene Inspirationsmøde i Kollektiv Trafik Forum
Fredag d. 28. april afholder Kollektiv Trafik Forum årsmøde og efterfølgende inspirationsmøde med en række spændende oplæg. Deltagelse er GRATIS, men kræver tilmelding.
Programmet for dagen er som følger:
11.30 til 12.30: Årsmøde 2023 i foreningen Kollektiv Trafik Forum. Du kan finde indkaldelsen her
12.30 til 13.00: Frokost (sandwich) + netværk
13.00 til 16.00: Inspirationsmøde (åbent for alle interesserede).
PROGRAM FOR INSPIRATIONSMØDE
Ryst posen: En ny rolle for den kollektive trafik?
Baggrund:
SVM-regeringen har varslet, at den vil tage initiativer, der bekæmper støj og trængsel og gør den offentlige transport mere attraktiv, og i øvrigt understøtte busdækningen for både byer og yderområder.Initiativet kommer på et tidspunkt, hvor et sammenhængende Danmark står højt på dagsordenen, og den kollektive trafik spiller en afgørende rolle herfor. Men COVID-19-krisen, og de store brændstofomkostninger, har gjort det historisk svært at sikre den kollektive trafik i flere dele af landet.
Et ekspertudvalg skal komme med anbefalinger til regeringen om struktur og organisation. Transportministeren vil besætte udvalget med ”krøllede hjerner” og beder dem ”ryste pose”. Flere – både politikere og eksperter - peger allerede på, at den kollektive trafik også skal omdefineres i en ny rolle, hvor:
Grænserne mellem offentlige og kommercielle tilbud udviskes
Sektorens medlemmer også indgår i nye roller
Dørene åbnes for nye aktører – både kommercielle og frivillige
Især mobiliteten og sammenhængen i landområderne tiltrækker opmærksomhed og giver anledning til nye idéer og forslag, men udfordringen er også reel i byer, forstæder og opland.
Dette inspirationsmøde sætter fokus på disse muligheder og perspektiver. Fire oplægsholdere (nedenfor) vil ryste posen. Vi vender bunden i vejret og ser, hvad der kommer ud.
Kl. 13.00: Velkomst og introduktion til udfordringerne og debatten.
Kort introduktion med oprids af baggrunden for og formålet med inspirationsmødet.
Kl. 13:10: Den kollektive trafik skal være et førstevalg for flere i Region H – men hvordan?
- Oplægsholder: Birgitte Leolnar, Trafikchef, Region Hovedstaden
Et opgaveudvalg af politikere og borgere undersøger, hvad der kan forbedre rejser med den kollektive trafik på tværs af regionen og i kombination med andre rejseformer som fx cykler og samkørsel. I 2023 har Region Hovedstaden budgetteret med 441,9 mio. kr. i tilskud til de regionale busruter og lokaltog, der udgør kernen regionens trafikbetjening.
Men hvilke nye roller skal spilles og hvordan, hvis den kollektive trafik skal blive førstevalget for flere i både Halsnæs og Hellerup?
Kl. 13:25: 4 bud på styrket mobilitet fra trafikselskaberne
- Oplægsholder: Thomas Øster, direktør, Nordjyllands Trafikselskab
Nordjyllands Trafikselskab er ét af de seks trafikselskaber der netop har givet 4 bud på løsninger, hvor trafikselskaberne kan styrke mobiliteten i landområderne:
Samkørsel - Udnyt de tomme bilsæder.
Fleksibel offentlig transport - Gør bussen mere fleksibel.
Frivilligbussen - Aktiverer de lokale kræfter.
Trafikknudepunkter/ HUBS - Styrker sammenhængen mellem transportformer.
Samtidig peger trafikselskaberne på lovgivningsmæssige barrierer for, at de kan indtage en mere aktiv og koordinerende rolle indenfor samkørsel og mobilitet og opfordrer derfor til tilpasninger og til at regeringens ekspertudvalg til at tage emnet op.
Thomas Øster vil give indblik i tankerne bag trafikselskabernes fælles oplæg, og hvilke justeringer de ønsker af lovgivningen. Han vil i den forbindelse komme ind på hvordan vil man gribe det an i Nordjylland, hvis dørene åbnes for initiativerne
Kl.13:40 Insideren: Mo-ove Group
- Oplægsholder: Vibeke Wolfsberg, Chief Commercial Officer, Mo-ove Group
Moove Group råder over 1.800 taxier (DanTaxi) og 500 minibusser (HB Care) og er således godt rustet til at hjælpe mange danskere med mobiliteten.
Hvordan kan Moove Group yde bidraget til at fremme den bæredygtige mobilitet for danskerne i både byer og landområder, og skal der flere eller andre og nye samarbejdsformer til for at de kan løfte opgaven?
Kl. 13.55: Outsideren: KINTO Danmark: Delebiler er ikke en københavner-ting
- Oplægsholder: Kenneth Jensen, Chief Operating Officer, KINTO Danmark
KINTO driver i dag mobilitet på tværs af 29 lande, og vi skal dykke ned i hvordan ændrede strukturer kan give en bredere brug af mobilitet i Danmark. Med afsæt i Join (samkørsel), Share (delebiler) og Flex (billeje) sætter vi ord på hvordan KINTO i 2023 ryster københavneriet af sig og bliver landsdækkende fra øst til vest. Derudover får vi en snigpremiere på lanceringen af delecykler som en fuldt integreret first- og last-mile mulighed.
Kl. 14:10: Dommerpanel – Er det brugbare løsninger?
Et dommerpanel, med repræsentanter fra hhv. Passagerpulsen, Dansk Byplanlaboratorium og DI Transport, vil vurdere hvor godt de fire ovenstående oplægsholdere har rystet posen og løser opgaven.
Hver af repræsentanterne i dommerpanelet får 3-5 minutter til dels at evaluere oplæggene fra aktørerne og til at komme med egne bud på løsninger.
Kl. 14:50: Kaffepause og netværk
Kl. 15:15: Paneldebat og diskussion i plenum
Paneldebat med oplægsholdere og dommerpanelet suppleret med indspark fra salen.
Kl. 16.00: Tak for i dag