Der er mange måder, hvorpå en persons køn kan påvirke ens tilgang til mobilitet. Statistikker viser, at mænd og kvinder har meget forskellige transportmønstre og prioriteringer. Eksempler på dette er:
Kvinder vil i højere grad overveje bæredygtighed i transportvalget end mænd
Den gennemsnitlige kvinde vil ofte have flere stop på deres daglige rute end den gennemsnitlige mand
Kvinder vil i højere grad overveje tryghed, når det kommer til at bruge kollektiv transport om aftenen og natten
På trods af disse betydningsfulde forskelle, er det sjældent at data med køn som variabel bruges til at lave mobilitetsplanlægning. Til dette arrangement vil to eksperter fortælle om, hvilke udfordringer dette medfører og potentielle løsninger til at sikre en bedre mobilitetsplanlægning uden kønsbias.
Marianne Weinreich, Markedschef hos Rambøll. "Mænd og kvinder har lige muligheder for transport, da transport er kønsneutralt, og vi planlægger for alle" er et synspunkt, man ofte møder i transportsektoren. Men det er bare ikke sandt. De strukturelle uligheder, som vi stadig ser i Danmark, har indflydelse på kvinder og mænds brug af transport, transportmønstre og rejseoplevelser. Marianne præsenterer data om kvinders og mænds transport fra Rambølls rapport "Gender and (smart) mobility", der omfatter data fra 7 lande, inklusive Danmark. I en tid, hvor transportsektoren er begyndt at diskutere lighed og retfærdighed i transport, og hvordan vi får alle med i den grønne omstilling, er det relevant at diskutere, hvordan vi kan skabe mere lige muligheder ved at kigge på forskellene.
Caroline Samson, Phd hos Aalborg Universitet. Forskning viser, at kønssensitive planlægningsprocesser er afgørende for bæredygtig mobilitet. Derfor har Caroline undersøgt, om der tages højde for køn (gender) i mobilitetsplanlægning i København, men (som forventet) er køn ikke et definerende element i planlægningen. I stedet planlægges der ’for alle’, både pga. manglende viden, en forståelse af et lige samfund, og ikke mindst fordi det er en ’farlig’ debat at gå ind i. Elementer som hun vil fortælle nærmere om i denne præsentation.
Praktisk
Tidspunkt: Tirsdag d. 12. december, kl. 15.30-17.00
Sted: Rambøll, Hannemanns Allé 53, 2300 København S. Du har også mulighed for at deltage via teams (Teams link udsendes samme dag, som arrangementet afholdes).
Pris: Gratis for medlemmer af TØF. Pris for ikke-medlemmer: 650 kr. ekskl. moms. Pris for studerende: 100 kr. ekskl. moms.
Indmeldelse i TØF kan ske her: https://www.toef.dk/medlemskab.